06 June 2011

Taman Arked dengkil sepang

Dah berapa lama da kami survey umah..kali ni kami dapat tahu terus pagi2 pergi..kami pi tapak pembinaan rumah yang dah hampir siap tue..so kami masuk dan tinjau2 la umah yg dah siap tue..kami sampai 8.40pagi rasanya...hehe cepat kan...supervisor pun tak dtg lagi..kami call..supervisor site tu suruh pi salak tinggi untuk ke pejabat jualan..laju2 kami pi...emm..express kan..sebab dah excited sangat la ni..hehe..jumpa saleman yang vary the peramah..biasalah nak jual umha...dia pun terangkan macam2 pada kami..memang faham habisla...dan soalan semua terjawab..pasal leasehall dan freehold pun kami dah faham banget...yelah bayangkan dah hampir 2tahun kami survey umah nak beli..hehe..punyala payah dan bila tgk jer gaji aku yg kecik ni mmg tak mampula..so that pospond lagi la...sampaila ke hari ni..bila kira2 loan dah naik untuk aku dan gaji dah memberangsangkan..aku pun decide nak beli....setelah balik aku pun mengira2la kiar punya kira dengan harga umah yang sesuai dgn loan aku..bulan2 kene tolak gaji rm929.57 sebulan termask insuran..mahallllllllll giler...adakah aku mampu jika aku beli..apa nak beli?dengan gaji makin surut dan boleh ke aku enjoy2 ke sana ke mari..itu semuala memeningkan kepala otak ku...

bila aku taye sinoir2 kat opis semua cakap kalau setakat nak damai ok la kat situ..tapi kalau nak kemudahan mmg tak dapekkk la..sebab kwsn kampung kan..mmg gitu jerla..kalau ada pun 10tahun akan dtg kot..baru best2..tgk pekan dengkil pun tau..tak berubah dah lama giler buruk macamtue..tak naik2..entahla ini semua mainan politikk..aku dengar citer UITM naka buka kat dengkil...tapi itu entah bile...sekolah hanya harapkan sekolah pekan dengkil jer..mmg takdela nak best2..tapi yg best sebab tak jem dan aman damai keadaannya..huhu..

ini yg membingungkan otak aku..kang kalau lambat habis...yg habiskan pun org yg kerja putrajaya gak..adoiiii

apa pendapat korang yg baca luahan hati aku nie..aku mmg drive sendirila kalau laki aku kerja jauh dr putrajaya..kalau dekat gak ngn aku mmg kami pi sendirila...

34 comments:

Bandar Putra Permai Resident said...

hi there..Visit our Bandar Putra Permai e-Community portal. Share your place for dining, thought, new property development, complaints etc.

pRincESs_N said...

salam..saya N..google psl Taman Arked jmpe ur blog...N pon bli rumah teres kt ctu...mmg nmpk x membangun..tp kawasan taman arked tu bakal up sikit laa klo tgk skrg die da tebang semua pokok2 dpn jln tu...bakal bina sekolah..shoplots dsb..N kerja kt bangi, hubby kt cheras..tp nk rumah murah pnya pasal...sanggup duduk pedalaman sikit..x de laa dalam mane..sblh tu putrajaya...ok laa tu..hehehe

emyda said...

Hai 'N' salam perkenalan..yeke awak dah beli..awak beli fasa berapa yer? ida tak jadi beli sebab ida risaukan banjir..entahlah terlalu berhati2..since 2008 ida survey umah nak beli..until now,tak beli2 lagi..macam2 sgt pk..risau byk sgt..taman arked tu mmg murahla kat area bandar2 nie..but,ida tak beli gak..mungkin belum tertulis rezeki beli kat situla...n..salam perkenalan..bila umah awak siap??kerja bangi kat mana?ida kerja putrajaya..

gitu-gitu aje said...

hi Ida, saya pon sama, tengah google pasal taman arked, terjumpa blog Ida. ida ada simpan tak no telepon developer kawasan tu? Saya pon ingat nak survey-survey jugak, kerje kat Cyberjaya, rasanya agak dekat la kot rumah ni ngan tempat keje saya :)

emyda said...

hai gitu-gitu..ida tak kene carik balik la no pone..ida luper kat mana letak

pastu kota warisan kan ada jual umah..tgkla kat sana..

pRincESs_N said...

salam ida...N keje kt mpob bangi...so dr tmn arked almost 30mins jgk laa...tp x jem..tu yg best tu...umah dpt tau insyaAllah ujung tahun ni siap, boleh pindah...da x sabar da ni...hihihi

Anonymous said...

Hi semua.. Saya liza.. Saya juga Ada bli Rumah semi-d setingkat kat c2. Sy bli thn 2005.. Masa tu harga rm144k.. Murahkan utk semi-d. Walaupun jauh sikit jer Dari Putrajaya .. Kami x fikir pjg.. Sbb mmg nak kan Rumah Bertanah.. 45x80 keluasan .. Mmg kami suka sgt.. Gaji gov.. Beso mane la.. Kan.. Masa tu hanya rm80k je kelayakan utk gred 17.. Join loan dgn hubby.. BSN.. Byk gak la kene topup.. tp bile pk kan Rumah yg akan semakin mahal.. kami kuar deposit rm1k utk booking .. Dulu.. Spjg2 Jln x de lmpu.. Skang dah ada.. Pmbangunan tu ada.. Tp agak perlahan .. Bg kami.. Kami sgt2 tidak menyesal bli umah dsitu... Tq blog owner.. Nak Surf lain.. Ni lak jumpa.. Terus tertarik nk reply.. Jgn maree... Salam perkenalan ...

emyda said...

Hai Anonymos....

yeke awak tak menyesal...bila baca komen2 semua,ida rasa macam nak pi balik beli..tapi mesti dah habis untuk fasa 1 tu..kalau fasa 2 dan 3 ada lagi tapi mesti dah mahal..

ida hapy bila baca korang punya post ni..rasa menyesal pulak tak beli...bukan apa,ida pun gaji pun bukan byk..harga dan kedudukan tu yg ida byk pk...

bayangkan la dah hampir 3 tahun carik umah...tapi tak jumpe..baru2 ni pi kajang umah 3nd,dah siap semua renovation, tapi yang tak jadi pulak sebab bilik hanya 2 jer..satu bilik dia dah pecahkan..so kalau 2 bilik, macam mana dgn anak kita...

tu yg tak jadi lagi tue..

macam2 hal..

takde rezeki lagi beli umah..

salam perkenalan

Princess An u kerja bangi..owh okla...salam perkenalan juga

pRincE_ZA said...

Rasanya xde mslh beli kat tmn arked ni..ssh nk cr rumah 20x70 2 tgkat rege below 200k cmni kat bndar2 sini...yg penting,blik rumah ada ketenangan,aman tgk sekeliling....

pRincE_ZA said...

F.Y.I sy husband princess N...n lupe gtau,rsnye rege rumah utk fasa 2 n 3 ttp sm 185k for bumis

emyda said...

Prince_ZA

salam perkenalan huby princess_N

owh yeke..

padangan awak akan saya infom pada suami..saya try dicuss ngn huby ..apa yg awak bagitau..betul tu kami pun ada pk hal keluasan tue..

hapykan bila ada umah baru..nanti leh bagitau kami jika u all dah pindah..

Anonymous said...

terperasan lak...nak cari lain lain terlayan..hehe..sy duk area tu...ok pe...aman....sekolah anak no problem...berantar berambik...taska ada...anak main dpn umah tak risau sgt kete kuar masuk...komuniti ok...sini ustaz ramai....kira ok la...kalau kira kemudahan takde la susah pun...pasar dekat....pasar mini pun dekat..pasar semi mini pun dekat...tak semesti tertumpu pekan dengkil...area bukit changgang pun n banting pun k....

Anonymous said...

Selamat menjadi warga tsman arked.tp harga rumah teres setingkat cam dah naik. 215k pas discount.

Anonymous said...

Selamat menjadi warga tsman arked.tp harga rumah teres setingkat cam dah naik. 215k pas discount.kalo tak silap la..

Leonora Halim said...

salam... jumpa blog u masa duk google Taman Arked..hehhee.. sbb baca N and Za beli umah kat situ...

just a pandangan.. rumah ni, lagi ditunggu, mmg takkan murah.. :) kalau u beli pun ok juga.. skrg tgh sale fasa 3 kan? lagipun, dkt dgn ur area keje... kalo nak pilih ke dalam bandar sket.. mmg takkan dpt bwh 400k punya... huhu... apa2 pun, saya doakan semoga ada rezeki awak beli rumah nanti... :)

ni post saya pasal masa saya duk cari rumah dulu..

http://leonorahalim.blogspot.com/2011/06/jalan-jalan-cari-rumah.html

Honey Chubby Personality said...

salam..just call me ecah ...saya terjumpa blog awak ni ...awak keje putrajaya ke?saya keje putrajaya n baru je bayar deposit beli umah fasa 3 kat taman arked tu..mmg after diskaun for bumi..dpt 215k...tu yg interest nak tahu pasal taman arked ni...duk bace2 komen org lain cam menarik je tempat tu...lega ckit hati dgr...

love chocolate said...

Salaam perkenalan. Akak Shima. dh 5 thn tinggal kt taman arked. Masa beli rmh thn 2005 dulu, harga masih murah.akak & hubby beli semi-d. tmpt ni tak bising, kawasan belum membangun lagi.tak jauh nk ke nilai, putrajaya @ banting. tp jk beli kt kota warisan, byk sikit kemudahan. ok, maaf le menyibuk kt blog ni. wassalam.

emyda said...

Honey Chubby Personality

wah syoknya dah bayar deposit..nnti tak lama lagi hak milik awak..happy baca2 korang semua dah beli..

ida je tak beli lagi...nnti leh ida melawat kawasan berkenalan dgn kwn2 blog yang beli umah kat situ..seronokkan dah ada umah...

emyda said...

Honey Chubby Personality

wah syoknya dah bayar deposit..nnti tak lama lagi hak milik awak..happy baca2 korang semua dah beli..

ida je tak beli lagi...nnti leh ida melawat kawasan berkenalan dgn kwn2 blog yang beli umah kat situ..seronokkan dah ada umah...

emyda said...

love chocolate

kak Shima, wah akak lama dah menghuni kat situ..seronokkan kalau damai dan tenang...

takpe salam perkenalan...akan dtg byk lagi nak majukan tempat tu..tapi ida juga tak beli2 umah kat situ...

hubby sambung study..kene abiskan satu2 dulu...kalau pas abis study baru la boleh nak beli2 apa2..hehe..

mana ada menyibuk..ok je akak suka..

Anonymous said...

best juga baca semua coment kawan2...saya beli juga kat tmn arked, fasa satu...masa tu harga rm186k...ofis dh pindah cyber cuma kunci rumah je belum dpt2 lagi...hope awal thn dpn dpt ar...dh x larat dok travel jauh nie...

Anonymous said...

saya pun salah sorg pembeli rumah di tmn arked...saya beli fasa satu...masa tu rm186...harap2 awal thn dpn nie dpt ar kunci rumah sbb dh tak larat nk travel jauh dr gombak ke cyber skrg...

pRincE_ZA said...

en anonymous....rumah plot berapa,sy plot 78.lmbt lg ke ye CF ni..jenuh gak nunggu huhu

Anonymous said...

salam..

saya wani...saje nk nyampuk pasal taman arked ni...saje search kot2 ade komen mngenai taman arked ni...saya pon beli rumah kt sini...fasa 3..skg dh rm213,000.tp masih berbaloi harga 2...skg rumah kn dh makin mahal...mmg dengkil x berapa membangun lg...tp aman kn...skg pon sy mnyewa kt jalan kebun...kmpung jugak...tp aman damai...saya harap sgt pelaburan kami beli rumah kt sini berbaloi2...saya keje kt putrajaya..fasa 3 ni pemaju ckp mngkin 2013 baru siap...sementara 2 bolehla saya n hubby kumpul duet nk beli perabot baru utk umah ni kn...hehe...

just call me ~ ms. ray said...

Taman Akred Dengkil, kalau nak cari kedamaian di situ tempatnya, apalah nak kira sangat pembangunan yang penting keperluan asas mencukupi. Nak shopping keluar aja kan ada kereta apa susahnya jalan highway, Putrajaya, Bangi, KLIA semua dekat, give and take around 10-12 years pasti tempat tu membangun, rumah semi-D hanya kurang lebih RM350 mana nak dapat ditempat lain.

Anonymous said...

Ada lg tak lot kosong kt taman arked tu skang ni? Cam menarik je..sy pun tgh nk cari rumah ni..ada sesape yg tau no. tepon pemaju tak? Skang ni harga dh bape ek..

jay said...

salam n salam sejahtera semua, saya Jay, kerja kt Putrajaya. saya n hubby mmg dh beli umah kt tmn arked tu, harga ms kami beli 215k, lambat tau psl tmpat ni...kwn2 dh beli 6 mths earlier, dpt harga 185k..huhu...byk beza tuuu...rumah ni, lagi lama tunggu, lagi naik harganya, itu yg pikir cepat2 nk sambar T_T anyway, sesaja singgah n leave comment on ur blog ^^

Anonymous said...

Hye sume.. sy pn salah sorg pmbeli rumah kt taman arked.. lme daa srvey umah yg murah2, dlm 2 thn jgklaa srvey pnye srvey.. huhu.. tp sush nk dpt hrga semurah tuu.. last2, jmpa umah nii mmg teruja sgt wlaupn jauh cket ngn kemudahn.. sy b'kerja d ptrajaya.. klau nk dbanding dr ptrjya ke bangi n ptrjya ke tmn arked ni lebey kurang je jauhnyer,, cuma beza dia klau nk ke bangi jln agak jem n rumah area ctu mahal2.. tk mmpulaa bg kmi yg gji hnya sedang2 ini.. time kmi booking hrga tk nek lg.. rm 18++++k.. ok sgtkn.. terus booking byr deposit rm 1k.. buat pngetahuan sume fasa 1, 2 n 3 da abes trjual.. br nk promote kt mmber, alih2 tepun OIB diorg ckp da abes.. sob sobb sobbb.. ok, slmat brjiran kpd sape2 yg bl umah kt ctuu.. ;)

Anonymous said...

hye sume.. sy pn salah sorg pmbeli rumah kt taman arked.. lme daa srvey umah yg murah2, dlm 2 thn jgklaa srvey pnye srvey.. huhu.. tp sush nk dpt hrga semurah tuu.. last2, jmpa umah nii mmg teruja sgt wlaupn jauh cket ngn kemudahn.. sy b'kerja d ptrajaya.. klau nk dbanding dr ptrjya ke bangi n ptrjya ke tmn arked ni lebey kurang je jauhnyer,, cuma beza dia klau nk ke bangi jln agak jem n rumah area ctu mahal2.. tk mmpulaa bg kmi yg gji hnya sedang2 ini.. time kmi booking hrga tk nek lg.. rm 18++++k.. ok sgtkn.. terus booking byr deposit rm 1k.. buat pngetahuan sume fasa 1, 2 n 3 da abes trjual.. br nk promote kt mmber, alih2 tepun OIB diorg ckp da abes.. sob sobb sobbb.. ok, slmat brjiran kpd sape2 yg bl umah kt ctuu.. ;)

Anonymous said...

hye sume.. sy pn salah sorg pmbeli rumah kt taman arked.. lme daa srvey umah yg murah2, dlm 2 thn jgklaa srvey pnye srvey.. huhu.. tp sush nk dpt hrga semurah tuu.. last2, jmpa umah nii mmg teruja sgt wlaupn jauh cket ngn kemudahn.. sy b'kerja d ptrajaya.. klau nk dbanding dr ptrjya ke bangi n ptrjya ke tmn arked ni lebey kurang je jauhnyer,, cuma beza dia klau nk ke bangi jln agak jem n rumah area ctu mahal2.. tk mmpulaa bg kmi yg gji hnya sedang2 ini.. time kmi booking hrga tk nek lg.. rm 18++++k.. ok sgtkn.. terus booking byr deposit rm 1k.. buat pngetahuan sume fasa 1, 2 n 3 da abes trjual.. br nk promote kt mmber, alih2 tepun OIB diorg ckp da abes.. sob sobb sobbb.. ok, slmat brjiran kpd sape2 yg bl umah kt ctuu.. ;)

mdzufri said...

msalam... saya survey rumah bulan 9 2010. tgk kat bangi harga memang giler dan saya tak minat keadaan yg serabut, jem, pembangunan sana sini. Pastu jumpa taman arked. jauh tercerok, walaupun tak jauh mana. sama je putrajaya ke bangi dan dengkil. bulan 10 terus sign agreement. Memang tak rugi beli rmh ni, harga dah makin naik.... makin lama tunggu makin tak mampu kan. pasal yg tak berapa nak naik... gaji kita kannnnnnnn....

iezanOmar said...

salam, survey ttg taman Arked jumpa blog ni.puas jgk mebaca comments dr atas hgga ke bawah...

tk pernah ambik tau hal pembelian rumah,yg tau cuma berangan2 cr rumah dekat mudah & Web Property. Suka view gambar2 rumah dlm tu..yelah org berangan kan...sbb tk tpkr dpt miliki rumah Area Bangi dgn harga yg mencanak naik bagai jutawan segera tu!
Tp takdir Allah satu hri dlm last month terdetik nk survey lg dlm mudah & property Guru..terjumpa lah iklan rmh dlm 3.6++k...view punya view dh nmpak cantik n berkenan sgt...tgk harga mcm telan liur...tp nekad mcm nk try tgk jugak...Rumah baru taman Arked,yg bestnya owner dh siap plaster,cabinat,wiring bagai,tgl angkut kain baju perabot sdr je!
Tunjuk dekat Hubby dia wat dun no je sb tau mesti dia pkir ongkos mana nk cr...
then saya dh mula berangan2 dgn Calculator tiap masa kt tgn dh,dok congak2 duit EPF,campor duit saving seketol dua yg ada...tanya lak hubby dia ada brp,hubby ckp mana ada!
diam tak diam sy deal dgn agent nk tgk rumah tu sbb dh lama frust cr rumah murah kt Area Bangi & pinggir Bangi ni makin putih mata dibuatnya..
Bila sampai masa g tgk rumah terus xcited mcm kompom je dpt rumah tu.kira2 2jam++ jgk ler meronda keliling rumah tu,last sblm balik hubby tnya "macamana,nak ke?" Huh..."nak memang nak tp $$ mana nak cari"..tup2 hubby tnya agen lock dulu lah....Wah...sukernya tk terperi....
So skrg tgh tggu bank je,kalo de rezeki dptlah dok kt Taman Arked Dengkil tu....
Cuma nk mintak advice dr kawan2 yg dh tinggal kat citu OK ke area citu?Banjir tak sb kaw payakan? Kerja kt bangi,Hubby kerja di Ampang...skrg dok pkir sekolah anak2 pulak,jauh jgk nk berulang dgn facilities yg mcm kureng je...
mintak sharing mereka2 yg arif..

Anonymous said...

MdZufri kira u dok rmh teres 2 tingkat asa 3 yg baru siap tu ker?

Anonymous said...

Assalamualaikum. Bestnye baca posting2 atas ni. Dapat beli Rumah masa tengah murah. Alhamdulillah.

Saje juga leave a comment here. Tengah google2 cari kot ada owner nak jual Semid single storey Taman arked, terjumpa blog ni.

Kalau ade sesape nk jual sila Roger saya ye. Tq :)

0126318980

Dalis Sofeeya

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dini Hafiy

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Wedding

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Kucingku

PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers