08 May 2017

Si dia sudah kerja sini

ALhamdulillah..syukur sangat2 akhirnya suami aku siap gak projek di pagoh. 2Mei huby sudah mula jaga projek di kinrara.. Lega sangat..Macam tak percaya je aku boleh hadap 1 tahun stengah sensorang uruskan anak2 pagi2 buta anta dan bawa balik. Jaga malam2 sensorang..Memang mula-mula  macam macam fikir yang negetif. Segalanya takut segalanya apa la akan jadi..Akhirnya berjaya juga aku hadapi semuanya dengan mudah. Semuanya berjalan pantas dan tak sangka projek pagoh siap juga akhirnya.

Walaupun suami jaga projek kinrara, tetapi apabila meeting di pagoh dia akan seminggu sekali turun sana untuk hadir meeting saja.

Apa2 jela asalkan dia dah balik sini..Aku pun dah makin expert ke sana ke mari sensorang. Doa aku mudahan perjalanan aku dan suami dalam mencari rezeki dijaga OlehNya.

Alhamdulillah segala yg dirancang untuk perbaiki diri dan masa depan dipermudahkan. Yg paling takut kalau lupa diri dan leka.

Masa sekarang aku utamakan untuk membimbing downline2 aku berjaya bersama dan memperolehi pendapatan yg baik setiap hari.

Apa yg aku buat ini semua untuk keluarga dan masa depan.

Tiada lebih dari itu. selain memohon untuk keberkatan hidup dan sebagainya.

Anak2 pun semakin besar dan semakin bijak. Keletah masing2 membuatkan aku semangat utk terus berjaya untuk masa depan anak2ku juga. Niat tiada lain selain mahu menjadi orang yg senang dan memecah rekod sendiri utk terus berjaya dan berjaya. AMIN2

15 March 2017

mummy anak anak dan kerjaya

Sejak afy sekolah ni, Febuari dia dah mula kene demam batuk selsema. Ini lah 3 serangkai yang lumrah.Setiap kali dia tak sihat macam ni, aku memang cuti jaga dan alert dengan keadaan dia. Berkorban cuti walaupun dah besar kerana aku tak nak dia melarat sakit. Dari dulu lagi, memang dengan afy lebih alert kerana penjagaan dia mmg kene betul2. MAsa dia stay taska, masa tu aku muda dan tidak ada pengalaman banyak kesilapan sangat dalam penjagaan dia. Akhirnya sampai sekarang dia asik kene sakit2. Sebab tu ilmu kene ada. 

Adik2 skrg beruntung, aku dan kakak2 ada leh maklumkan awal. Itu pun mereka masih tidak hargai.. Orang senior ni bukan nak duit atau hadiah. Cukup untuk hargai apa ilmu yang telah dicurahkan. Itu saja.. Kadang2 bagi barang beli barang bagi pinjam segalanya tak dihargai. nnt dikatakan ungkit2.

Bosan dah dengan peel2 yang tah apa2..so aku menyibukkan diri dengan Amway..Fokus pada kerja dan bisnes lagi bagus.. semakin lama hidup semakin bersemangat.

Cuaca sekarang membuatkan anak2 disekolah ramai yang demam sakit batuk dan sebagainya. Kesian budak2 ni asik2 makan ubat. Dah besar mmg tak makan sayur. Masa kecil kita sibuk makanan pun tak buat betul2..bila dikenangkan semula mmg sedih dan rasa nak ubah je bagi anak2 makan yg berkhasiat dulu2..

Afy belajar disekolah bila exam dia dapat 4A 1 B ujian penilaian...B tu sains.takpelah asalkan dia boleh buat..aku tak kisah,,,jika dia berjaya cemerlang ini satu bonus kpd kami..selebihnya kita berserah..

Alis pun sama,skrg asik2 nak berlakon je jadi guru. Perangai dia kecik2 sama dgn aku,,aku masih ingat...apa boleh buat..aku hadap je lah..moga2 dia tak teruk dari aku..aku nak memberikan awosome kpd anak2..tak nak mereka rasa tak adil...nak mereka hargai pengorbanan kami. Alis pun disekolah dah pandai baca. dia sangat bersemangat utk belajar. Moga dia cemerlang dan cepat pickup semasa bersekolah nanti. Jangan jadi macam aku, belajar lambat pickup..

Alis kalau batuk dia selalu salah makan, suka makan coklat dan air kotak..benda2 ni lah buat dia batuk..suka menangis ..ini buat dia berkahak..

Afy satu dia ke KAFA selalu beli air Tin..kuat minum air tin...Kafa tu pun satu hal..taruk peti air tu mmg buka beli air je lah..

At last kalau macamni baik tak yah g kafa..aku pun tak mampu nak hulu hilir asik g klinik je..

Memang kene terima masalahnya dia yg cari pasal..dia budak2 mana lah kita mampu tegah kalau bukan depan mata.

At last kita sebagai mak ayah yang kene hadap. Dah macam kilang ubat di rumah tu..stress tgk..kecik2 telan ubat bnyk..

Mummy kisahnya sentiasa busy dengan urusan seharian. Memang takde masa nak execise. berjalan lah 10000 langkah setiap hari,bak kata YB Khairy..aku lah suami, driver,pemimpin rumah, menteri kewangan dan macam2 semua aku..Dan ini aku pastikan hanya sementara saja. Bukan selamanya..No way!!Selain jaga anak2 dan rumahtangga, aku juga kene jaga downline2..segalanya terletak dibahu..patuttlah bahu aku sakit....

Sakit Tengkuk

Sekarang sakit tengkuk lama pula, sebelum2 ni kalau salah tido tak ada lama sangat macam ni. Seksa juga sakit gini, Nak toleh kiri kanan solat dan bawa kereta payah. Ada lah aku g klinik 2x, Doktor tengok kata muscle pain ia macam dah keradangan. So mmg sakit sangat bila nak sandar dan baring.

Aku ada suruh suami aku urut. Lepas dia urut makin sakit pula. Mungkin dia salah tekan. So memebri tekanan ke bahu masih sakit lagi. Itu yang malas suh laki aku urut. Dia kalau urut tak pernah yang baik. Lega sikit, pastu sakit balik. Aku kalau suh dia gosok2 boleh lah. 

Then masa jumpe mak aku, ada lah mak aku urutkan, memang baik 2hari. Kemudian bangun tido isnin lepas sakit semula. Sampai sekarang sakit. 

Semalam takde buat apa di pejabat, aku keluar juga ke  klinik untuk ambik surat Pergi fisioterapi. Doktor ni pun kata muscle pain yang dah campur dgn urat. Memang sakit.

Apabila sakit macamni takut sangat nak g urut. Nampak aku macam gamble kan, bab urut2 yang sakit dan operation kecik or besar segalanya aku pengecut..mmg takut serius!!

Memang tabik lah kpd yg tahan sakit, aku mmg tak tahan sakit. Entahla nnti kalau kene sakaratulmaut mintak2 mudahla..sebab sakit sikit pun aku tak tahan. Kalau bab kene kutuk maki2 aku boleh tajan..bab sakit sendiri mmg aku takut..hihi...

Ada juga aku beli hot beg dan minyak panas. Laki aku takde so aku taruk sendiri..memang tak berapa kene. anak2 kecik, bukan pandai bubuh. huhu..

Bantal pun dah beli.

So sekarang plan mmg nak gi fisio jer untuk tahu cara betul untuk sembuh..

Mudaha ada lah jalan penyelesaian..Susah nak gerak jumpa orang.






01 February 2017

Reward Diri Sempena Birthday

Alhamdulillah dipanjangkan umur lagi dan dipertemukan lagi tahun 2017. Syukur yang tidak terhingga aku masih bernafas dan melihat dunia. Ku panjatkan doa untuk terus berjaya dalam bidang yang aku ceburi sekaligus merubah persepsi orang keliling terhadap diri ini. Aku memohon untuk lebih berjaya dari tahun-tahun sebelum ni.

Syukur kehidupan keluarga semakin stabil dan kami bersama2 berusaha ke arah yang baik. Dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik untuk terus bekerja bersunguh2 untuk masa depan kami sekeluarga.

Sempena ulangtahun ku ini, aku telah membeli sebuah kereta kecil untuk kegunaan sendiri seperti amik anak2 sekolah dan bekerja. Hasrat ni telah lama tetapi banyak kekangan yang menyebabkan selalu tertunda.

Memang jodoh dengan proton gak, so pilihan aku ialah IRIZ 1.6 EXE. Aku telah memilih kedua fullspec. Aku sangat puas hati dan aku rasa pilihan tepat. Memang banyak kata2 negetif  tentang proton, hopefully itu sementara saja. Lagipun dah biasa dulu naik wira.

Alhamdulillah tambah hutang lagi selepas rumah. Awal2 kerja beli motor,kemudian rumah dan last kereta iriz...(Iriz Income from Amway)jadila dapat kereta kecik yang sesuai dengan tubuh badanku.

Beli di Proton Bangi

Pandangan Sisi dan depan

kereta kami

Terus buat niaga..Muat bawak Board

Puas hati Iriz. Nampak macam SUV laks..hihi kecil2 cili padi...


Persekolahan Dini Hafiy SKPP 11(2)


Sambil2 iklan,Beg Sekolah ini..Jenama Impact

Sangat Bagus!!

Disebabkan dapat pegang blog terus la update pasal anak bujang sorang ni.. Alhamdulillah besar anak ku ni,,,dulu menjaga masa kecil macam2 masalah yang dihadapi seperti tukar pengasuh berkali2 dan asik keluar masuk klinik dan wad. 

Tak sangka akhirya segala masalah dapat diatasi dan syukur anak semakin besar semakin baik keadaannya...

Bila dikenang semasa sakit selepas bersalin tak dapat bayangkan....

Dia la abg dan protector aku. Segalanya apa yang aku lakukan untuk keluarga ini dan khususnya utk anak2.

walaupun selalu kene marah dan geram2, tapi ini semua untuk kebaikan. Dalam masa sama aku biar dia salah sikit2 untuk dia tahu dan belajar  dari kesilapan. Ibu bapa moden samala macam aku, aku juga tidak terlepas dengan gajet dan protect lebih2, HP mmg berhad.. seminggu 2x saja main..dan aku juga kdg2 ada kesalahan sendiri menegah itu tak boleh ini tak boleh sepatutnya aku biar jer...ini la ibu bapa moden...sejak tahun lepas aku hadkan pengunaan HP nampaknya banyak perubahan. Dia tidak terlalu agrasif dan boleh kawal diri..Kalau dia main game di HP mesti sangat aktif dan degil!! itu sebabnya aku terus pangkah dia main game di HP. Aku cuab bagi dia aktiviti..

Berbalik kisah di sekolah, afy sekarang selesai boleh membaca, mengira yg susah2 dan boleh faham bahasa arab dan syukur ingat solat..kadang2 dia lupa aku biar jer...supaya dia ingat sendiri tanggunjawab. Lagipun dia kanak2. Dia kata di sekolah dia boleh dan faham apa yang cikgu ajar..dan balik dia ceritakan kepada aku.

Memang dipermulaan sekolah agak kelam kabut..5 hari aku cuti macam2 berlaku...mungkin dia terkejut sebab sekolah sangat bebas..lama kelamaan kelasakan dia bertambah kurang dan boleh ikut peraturan...pagi memang aku yang hantar,tengahari ada Wak ambik hantar rumah transit utk mandi , makan dan Wak hantar semula ke KAFA P9.

Walaupun suami aku takde di sini, syukur aku dipermudahkan dan segala yang aku fikir negetif atau susah itu ini, telah dapat aku atasi sendiri..

Sesi Orientasi Tahun 1

Dini Hafiy

Gathering Sekolah Rendah 1988 di Kelantan

Selamat Tahun Baru, Baru ada kesempatan untuk menulis blog ini. Todak terlambat juga untuk aku mengucapkan Selamat Tahun Baru 2017 dan Selamat Tahun Baru Cina...Mengikut kepercayaan Agama Budha, Tahun ini adalah tahun Ayam Jantan. Secara kebetulan juga tahun Ayam ini merupakan tahun kelahiran kami 1981. Sesuai sangat dengan gathering2 ini.

Pertemuan yang singkat ini adalah hasil perbincangan beberapa orang antara kami yang mahu membuat surprise kepada kawan kami yang telah 28 tahun tidak berjumpe, Syukur sangat2 dapat ditemukan ini la namanya rezeki yang tidak diduga. Macam percaya dan tidak percaya plan tiba2 ini menjadi,,syukur sangat. Hasil usaha dan sepakat ini la yang membawa berkat..cewah!!!

28Tahun tau tak jumpe...LAst jumpe darjah 2...Kenapa Kelantan? kerana Nik Anita Nik Ahmad yang 28tahun tidak kami temui...Sykur ada FB..Bamyak kebaikan dengan FB ini. Aku sangat sukakan sosial media seperti FB selain wsup, yang jauh2 dapat kita temui walupun di alam maya...syukur!!

Kami jumpe di Machang Kelantan. Aku antara yang tidak pernah ke Kelantan. Dulu kecik2 adalah tapi takde kenangan yang nak diingati..lagipun pergi KB je pastu ikut orang2 tua jalan2,masa tu kita kecik lagi,,,so macam takde apa2 pun...

KAli ini anak2 dan suami tinggal. Yang hadir 3 kereta family dan 6 org naik flight..

Masing2 berusaha sebaiknya utk buat surprise ini..Memang betul surprise kepada Nik Anita..Dia sangat terharu dan sedih.

Ini la detik dan kenangan yang tidak dapat dilupakan pada awal tahun 2017...NIk seorang pengawas masa darjah 2, dia pindah ke KL mengikut ayahnya..sampai la kesudah kami tak tahu..akhirnya dengan FB menemukan semua rakan2 lama dan akhirnya kami kembali bersatu di dalam satu group wasup dan FB group...mungkin akan ada lagi untuk reunion secara besar..Alhamdulillah reunion kecilan ni menjadi...

pertemuan antara kami

menangis2 la sedih

Add caption






Tidak Sah kalau tidak membeli belah. Disebabkan kelantan banjir tidak la kami kemana2 selain beli-beli yang berdekatan saja.



Dalis Sofeeya

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dini Hafiy

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Wedding

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Kucingku

PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers