15 March 2011

UGS



inila set UGS



abaikan lantai aku yg kotor tu..





tiub gas aku yg dah terbakar...sblm ni mmg terbakar dapur gas aku ni..


Aku mmg baru search tenet maksud UGS..benda ini senangla nak cerita ia berkenaan set paip gas untuk dapur masak kita2...

Nak cerita ni..semalam kami pulang lambat sikit dari kebiasaan sebab pi carik umah yang nak jual kat desa pinggiran putra...carik2 punya carik pening...nombor jalan alamat umah tu berpusing2..mmg hangis la...lasti2 tgk jer rupanya umah tu depan jalan besar masuk desa pinggiran putra...mmg stategikla umah tu..pastu umah tu ada jalan mati..mmg aku sukala..tapi yang tak best ia tak renovate apa2..tapi mahal nak mapus...faham2la...kat sini putrajaya..mana dapat murah..ok mmg byk kali la contct tuan umah tu..macam kerek jer..dapat 2 umah aku dah booking..entahla kalau ada rezki mmg dapatla umah tue..bukan apa ia dekat ngn tmpt kerja..lagipun akan dtg suami aku entah kerja mana tak taula..so aku decide utk beli uamh dkt area2 sini jer..kecik pun kecikla asal dekat opis..pastu nak carik kereta supaya semua urusan umahtangga aku boleh lakukan sendiri..doa2kan aku dapat umah dekat...tak larat duk apartment mmg stress duk atas langit ni..

Ok berbalik pada cerita kami...sampai umah ada seoarng lelaki ni dtg siap pakai seragam kerjala..dia nak check dapaur gas kami...laki aku dah tau..kamu ni nak jual alat gas kan??laki aku tye..then dia jawab tak2...saya nk tgk jer..

amboi2 ayat mmg pandaila..aku ngn serba salah takut baur dan mcm2 pk sbb duk bandar..so aku benarkan masuk...

dia terus terkam dapur aku...pergh!!dia buka terus paip gas aku..."akak2 tgk ni dah terbakar tiub gas ni"/..gini2la ayatnya...aku tgk pun terkejuzz..!!terang2 aku cakap..mmg pernah terbakar dapur gas aku!!stat dari situ aku mmg tak berani bila nak masak sensorang kat umah partment ni...masa duk bangi ok jer...mmg byk dah kejadian kebakaran berlaku di putrajaya ni..

ok dipendek kan cerita,pas dengar2 penerangan dia..aku cakap terus awak jula berapa??aku mmg yakin giler la produk ni....sebab sebelum budak sale ni dtg aku mmg nak pi beli dapur gas baru..sbb mmg dapur gas hadiah ni tak berkualiti..aku mmg nak beli..tapi takde masa dan pospond2 jer..

Then Allah nak bagi rezki pada budak tu..aku pun tergerak hati n suami aku pun sama tergerak hati..so kami tak suruh pun dia explain apa2 lagi kami yakin kami terus beli..tetapi engan syarat kami nak hutang..sbbnya aku tak suka beli cash benda2 macam2ni..sbbnya aku nak org sale tu dtg kutip duit supaya sentiasa aku berjumpa dia..takla beli barang then tak jumpa lagi..ok aku hutang 2kali bayar...dia suh guna kad kredit tapi kami cakap takde..

Ok mmg byk benefit bila kita bezakan antara dua ni..suami aku pk hafiy dah suka lasak tau..takut apa2 berlaku..kalau guna yg bisa tu akan tebuka longgar..so dia pun nak beli..aku pulak pk diri aku..sbb suami aku selalu tak de umah sabtu ahad..that why beli utk keselamatan kami berdua bila takde suami...satu lagi sbbnya suami aku ni mmg tak tgk pun dapur masak ni..longgar ker apa ker smua dia tak ambil kisah..sbb itu la dia mmg nak beli n aku pun mmg nak beli..

Aku syorla pada korang baik benda ni..korang beli byk manfaatnya..lagi2 anak makin besar mcm2 nak diusiknya...dgn ada benda ni mmg menjaga betul keselamatan di rumah bila ditinngalkan...mmg ada tanda2 jika berlaku kebocoran mmg diakan bagitau kita...

bykla benefit..

bagi akula aku mmg kuat berbelanja utk peralatan rumah dari beli baju..betul!!korang tgkla baju aku mana ada yg lawa2..semua yg lama2..aku akan beli bila ada keperluan yang sgt penting terutama keselamatan..duit aku abis macamtula..

4 comments:

♥Sya♥ said...

kalu nak lebih selamat, akak belilah induction cooker..ciri keselamatan lebih terjamin...selamat untuk kanak2...

Webmaster JKSNS said...

aku dah beli mende ni masa bujang dlu..smp la ni ok la..cume mahal je..tp org gas kata kepala gas tu dpt kt kodai murah je...emmm..

emyda said...

sya: haha..den ni laju sya tak puas aku guna induction cooker...den suko berbunyi2..baru best!!!

puja yeke..ko dah beli...skrg ko tak guna ker? aku tgk takde pun

Anonymous said...

kepala gas ni memg berbaloi ,,,,sayr pakai siap dapur ugs,,,pakai time masak cepat jer,,,,ditiup angin pon api tak padam ,,,coz jenis infared....kalu da ada anak kecik memg kne ati2,,,n kita tak tahu malang menimpa,,,,so fikirlah elok2,,,,

Dalis Sofeeya

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dini Hafiy

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Wedding

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Kucingku

PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers